28 december - Alligators, alligators, alligators!

De afgelopen jaren dat we hier waren, wilden we dolgraag de Everglades bezoeken, maar vanuit Orlando vonden we dat net te ver rijden. Maar vanaf de locatie waar we dit jaar zitten is het heel goed te doen. Vandaag moet het dan dus eindelijk gebeuren.

Afbeelding kaart

Als we in de ochtend bij de villa wegrijden, is de lucht strakblauw.

 

Zelfs Lou heeft er vandaag zin in. Hij ziet er overigens weergaloos uit in een prachtig brandweerpakje.

We hadden gehoopt dat we vandaag een paar alligators zouden zien, maar we hadden niet verwacht dat we ze letterlijk bij bosjes langs het water zouden zien liggen. Wanneer we over de beroemde Tamiami Trail rijden, wijzen we ze vanuit de auto aan en echt, we blijven bezig. Soms zien we zelfs vijf alligators op een rij. We zien een aantal kleine, maar de meeste zijn gewoon heel groot. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand naar de Everglades zou gaan een géén alligator zou zien. Volgens mij is dat echt onmogelijk.

Het valt ons ook op dat er heel veel vogels zijn. Vogels die er in onze ogen nogal exotisch uitzien. Sommigen zijn werkelijk heel groot en zitten zo heel nonchalant op een tak. Nu hadden we al gehoord dat de Everglades voor veel vogels een plek is om te overwinteren. Daardoor zie je er in de winter nog meer vogels dan in de zomer. Maar wat we hier zien, overtreft onze stoutste verwachtingen. Veel soorten vogels heb ik nog nooit gezien. Ja, misschien in een dierentuin, maar hier zitten ze in het wild je vanaf een tak aan te staren.

We stoppen bij een plaats waar een paar Rangers staan die een uitgebreide uitleg over de Everglades geven. Een man neemt ruim de tijd voor de kinderen.

Hij verwijst ons ook naar een Visitors Center iets verderop dat volgens hem werkelijk de moeite waard is. Dat wordt dus onze volgende stop. 

 

 

Als we weer verder rijden, blijven we maar alligators zien. Zoals je in Nederland musjes ziet, zie je hier alligators. Het zijn er vééél.

 

Een bezoek aan de Everglades is in onze ogen niet compleet zonder een airboat ride. Er is nogal wat aanbod. We willen niet overdreven veel betalen, maar als we bij de tweede de prijzen navragen, zijn we tevreden. 10 dollar per persoon is echt niet duur, dus daar doen we het wel voor ;-)

We krijgen watjes om in onze oren te stoppen, want de motor van zo’n boot maakt nogal wat lawaai en het is niet de bedoeling dat je er doof uitkomt.

Tijdens de boottocht zien we geen alligators, maar ach, we hebben er al minstens vijftig in alle soorten en maten gezien, sommige van heel dichtbij, dus dat maakt ons niet uit. We genieten gewoon van het, toch redelijk spectaculaire, tochtje door de moerassen.

Na een bevredigend dagje Everglades, gaan we nog wat winkelen in Fort Meyers.

In Outdoor World lopen we over de afdeling waar ze alles verkopen wat maar met jagen te maken heeft. Voor ons Nederlanders blijft het maar raar dat je hier zonder problemen een jachtgeweer kunt kopen. Er staan overal opgezette dieren en aan de toonbank hangt een soort van fotocollage waar trotse jagers poseren met hun prooi.

Wij worden aangesproken door de man achter de balie. Met een zwaar zuidelijk accent begint hij over Merlijns t-shirt. Daar staat namelijk ‘Fuck off’ op. Merlijn heeft dit shirt ooit in Nederland bij de New Yorker gekocht en hij heeft het al meerdere keren gedragen, ook naar school. Geen mens heeft ooit van dat shirt opgekeken. Maar de man achter de balie maakt ons duidelijk dat hij het shirt van Merlijn echt niet vindt kunnen. Als Merlijn met dit shirt het huis van zijn moeder was binnengegaan, zou hij zelfs een pak slaag kunnen krijgen. Hij haalt er de mening van een andere medewerker bij en van een klant, maar ook zij zijn eigenlijk behoorlijk verontwaardigd.

Het shirt waar het om gaat:

Nu mag iedereen zijn mening hebben en blijkbaar zijn ze hier in het zuiden behoorlijk conservatief . Prima. Alleen wat ik zo bizar vind, en eigenlijk ook heel erg hypocriet, is dat ze het wel normaal zouden vinden, wanneer een vader met zijn, nog jonge, zoon een geweer zou komen kopen om voor de lol dieren mee af te schieten. De man (die tussen de rijen en rijen jachtgeweren achter de balie staat) is hoogst verontwaardigd, vindt dat hij het gelijk helemaal aan zijn kant heeft, maar ziet dit vreemde contrast absoluut niet. Wij zeggen alleen dat niemand in Europa zich wat van het shirt zou aantrekken, maar verder hebben we absoluut geen behoefte om een politieke discussie aan te gaan. We zijn wel blij dat we nu weten dat dit shirt hier ‘not done’ is en zullen hier voortaan rekening mee houden. Merlijn pakt zelfs even zijn vest uit de auto voordat hij verder gaat winkelen.

Af en toe vind ik de denkwijze van de Amerikanen nogal blind. Ik ben absoluut pro amerikaans, maar sommige dingen gaan er bij mij gewoon niet in. Ik vind het bijvoorbeeld ook vreemd hoe men hier met natuurgebieden omgaat. Wanneer je in een natuurgebied komt staat het vol met waarschuwingsborden dat men voorzichtig met de bijzondere natuur om dient te gaan, maar ondertussen scheurt men met grote motorboten overal doorheen. Ook de airboats in de Everglades zijn niet bepaald stil. Sterker nog; ze maken zo´n lawaai dat je je gehoor moet beschermen wanneer je aan boord bent. Maar vervolgens vinden ze zelf dat ze met die boten de natuur niet schaden. Nou, daar geloof ik niks van.

Ik ga me hier verder niet druk om maken, maar gewoon genieten van de laatste paar dagen vakantie. En me even geestelijk voorbereiden op de kou die ons straks in Nederland te wachten staat ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten